Sašimi je tradiční japonská pochoutka. Je to na malé plátky nakrájené syrové rybí maso. Ryba musí být ovšem čerstvá a rychle usmrcená - pokud ryba půl dne chcípá na suchu, obsahuje maso příliš kyseliny mléčné. To bývá jediný zádrhel. Sašimi tak podávají v každém správném suši baru.
K tradicím českých Vánoc patří rituál kuchání kapra čerstvě vyloveného z vany. Čerstvé rybí maso! Pravda, japonci na sašimi používají maso mořských ryb. Ale stejně, proč neokořenit Vánoce trochou kapřího sašimi?
Pojídání syrového rybího masa ale nese zdravotní rizika. Především jde o parazitické hlístice. Ty se mohou pozřením syrové ryby (ale i solených matesů) přenést na člověka, a může z toho být nepříjemná choroba - v lepším případ bolení brřicha nebo vykašlávání 2cm červů. Jíst neupravené kapří maso tedy nelze doporučit z hygienických důvodů.
Hlístice lze ovšem zabít i hlubokým zmražením. Směrnice EU o pojídání syrových ryb přikazuje maso zmrazit na -20C po dobu 24 hodin. Americký předpis je ještě přísnější, a to -35C na 24 hodin, nebo -20C na týden. -20C není v běžných domácích mražácích obvyklé, ale nikoliv vyloučené. Cesta k obohacení českých vánočních tradic sašimi je tedy přece jen otevřena.
středa 17. prosince 2008
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat